top of page
Cecilia *Cilla* Wernekinck

Klimakteriet - symtom och kunskap 2024 och i perspektiv

I samband med en sk enstaka kurs hösten 2024 fick vi i uppgift att skriva en inlämningsuppgift och reflektion kring klimakteriet.


Kursen är först i sitt slag i Sverige -

Menstruell Hälsa - ett livscykelperspektiv” Karolinska Institutet. Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för reproduktiv hälsa

Kursledare och initiativtagare till kursen: Anna Wängborg och Eva Åkerman ( otroligt duktiga och engagerade)


Jag har sedan år 2001 arbetat kliniskt som gynekolog och specialistläkare inom öppenvård - dvs på mottagning utanför sjukhus ( efter att ha blivit färdig specialist).

Under alla dessa år har jag mött och hjälpt kvinnor med klimakterierelaterade besvär och symtom.

Det har varit många olika ”turer”, uppfattningar om behandling inom detta fält givet kunskapsläget ”för stunden”. Den stora studien sk WHI-studien kring ”risker” med östrogenbehandling kom för över 20 år sedan och den gjorde att hormonbehandling ansågs vara farligt och ge bröstcancer. Senare har denna studie reviderats ett flertal gånger och det har visat sig att de som deltog i studien och de preparat som användes inte stämmer med dagens rutin.

Det kan finnas en viss överrisk för bröstcancer med sk MHT - men det verkar bero på vilka preparat man använder! Hela detta fält är STORT och tarvar annan läsning.


Rent praktiskt håller jag mig uppdaterad inom gynekologin vetenskapligt och även tillägnat mig mycket praktiskt erfarenhet inom klimakteriet ( vissa år har jag träffat 1000-tals patienter).

På senare år har jag även deltagit i internationella utbildningar och jag är certifierad practitioner inom ”HORMONE THERAPIES FOR MENOPAUSE

AND HEALTHY AGING”.


Nedan följer hela sammanställningen:



Nedan utdrag ur texten:


MINA ERFARENHETER SOM GYNEKOLOG I DETTA ÄMNE


I slutet av 90-talet då jag redan arbetade som gynekolog hade ca 50 procent av alla kvinnor behandling med HRT ( Hormonal Replacement Therapy - hette det då). På 90-talet hade redan en idé om att östrogen skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och lindrar symtom i klimakteriet ( vilket senare också verifierats i ett flertal studier. Bland gynekologer och dess ”fruar” var det ca 70 procent som använde HRT.

Sedan kom WHI-studien…och då blev det plötsligt tvärvändning kring HRT och kvinnor skrämdes upp till att behandlingen leder till bl a bröstcancer.

Sedan dess har vi levt i den skuggan i mer än 20 år och generationer av kvinnor fått ”svetta sig igenom klimakteriet” och de som valt HRT, numera MHT inte sällan fått utstå kritik och frågor från omgivningen.

För några år sedan var det ca 8-9 procent av kvinnor perimenopausalt som behandlades med MHT, vilken är en grav underbehandling.

För ca 5 år sedan började jag fördjupa mig i MHT, klimakteriet och sk bioidentisk behandling och gick kurser internationellt och ingick i nätverk med bl a Dr Hilde Löfqvist som har en österrikisk utbildning och fortbildningar löpande i Tyskland. Hilde är den som starkast stått på barrikaderna kring klimakteriebehandling med bioidentiskt MHT i Sverige.

Jag arbetade även kliniskt på samma mottagning - Cevita Care - som Hilde och fick överta många av hennes patienter.

Under denna tid blev jag varse de fysiologiska förändringarna som gradvis sker under perimenopaus.

Sviktande lutealfas som ger anovulation ibland, långdragna blödningar, ökad PMS och mycket svängningar i den annars regelbundna cykelns växlingar.

Det blev uppenbart för mig att humörpåverkan - nedstämdhet ”inte känna igen sig själv”, minskad ork och lust är vanligt.

Då det är en skör period för kvinnan och hon inte längre kan balansera lika lätt slår detta ut rent fysiologiskt också som stresskänslighet ( det sker annan typ av omvandling rent kemiskt i

hormonsystemet).

Ofta leder detta även till ökad känslighet för alkohol. Inte sällan sämre fysiska

träningsresultat och många försöker då träna hårdare, utan återhämtning - och blir då sämre.

Min erfarenhet är också pga sömnbrist och ovanstående är det vanligare att utmattningssymptom uppstår under denna fas då all tolerans är nedsatt.

Jag har mött kvinnor som tycker att denna fas i livet känns som ett sluttande plan nedåt och de tycker ser ner på sina kroppar, sin förmåga och ifrågasätter det mesta i sitt liv.

Jag har mött kvinnor som tycker att de äntligen känner sig erfarna, starka i sin person och sin sexualitet och njuter av friheten som kommer av äldre barn, ibland bättre ekonomi, egen tid, egen kompetens och vågar stå upp för sig själva.


Min erfarenhet och reflektion givet ovanstående och ämnet är att alla kvinnor har rätt att få mer kunskap om sig själva, sin kropp och klimakteriet.

Att alla kvinnor borde få en oberoende uppdaterad kunskap kring möjligheterna till behandling, vikten av återhämtning och vad som går att göra själv för att få en optimal perimenopaus som lägger grunden till framtida hälsa efter menopaus.

Det är långt ifrån enbart svettningar och vallningar som är förenligt med klimakteriet, vilket tydligt framgår av Womnis rapport ( och också min erfarenhet), detta är viktig kunskap att förmedla.

Det är viktigt att alla kvinnor i klimakteriet erbjuds möjlighet till ett personligt vårdmöte om de upplever symtom som kan förbättras av behandling och sedan individuell rådgivning.


Det finns många hälsoeffekter långt utöver ren symtomlindring, med (bioidentisk) MHT och det borde vara en självklarhet att alla kvinnor ska ha möjlighet att få adekvat behandling och en behandling/rådgivning som matchar deras behov, både på arbetsplatser och privat. Kost, hälsa, relationer och även metoder för återhämtning är av största vikt att sprida, då detta är extra viktigt under denna fas.


REFERENSER

1. Hoga L, Rodolpho J, Gonçalves B, Quirino B. Women's experience of menopause: a systematic review of qualitative evidence. JBI Database System Rev Implement Rep. 2015 Sep 16;13(8):250-337. doi: 10.11124/jbisrir-2015-1948. PMID:

26455946.

2. Flamholc N, Lindén Hirschberg A. ABC om Klimakterievård. Lakartidningen. 2023 May 2;120:22123. Swedish. PMID:37129120.






Comments


bottom of page